Historie

Landgoed Martenastate is een historische plaats in Friesland, de geschiedenis hier gaat heel ver terug. Rond 1400 woonde Sytze Martena hier al. In de eeuwen die volgden bleef het slot in het bezit van de Martena’s.

De laatste bewoner van het oorspronkelijk slot was jonkheer Duco Martena van Burmania Vegelin van Claerbergen. Deze droeg de oude state aan het einde van de negentiende eeuw over aan de hervormde kerk in Koarnjum. Deze besloot in 1899 Martenastate te slopen, dit vanwege de verpauperde staat waarin het verkeerde.

Architect Willem Cornelis de Groot uit Leeuwarden bouwde het huidige slot, idyllisch gelegen op een eiland in de parkvijver. Blikvanger van het miniatuur- kasteeltje in neo-renaissancestijl is ongetwijfeld de ‘sipel`, het uivormige dak van de toren. De kerk heeft inmiddels Martenastate in erfpacht gegeven aan de Stichting Martenastate en geniet de beschermde status als Rijksmonument.

Tal van historische punten Rondom het landgoed zijn tal van historische punten te ontdekken. Een fraai voorbeeld is de toegangspoort, met barokke kenmerken, uit 1620. Ooit sierde deze poort het Landschapshuis in Leeuwarden. Halverwege de 19e eeuw verhuisde de poort naar Martenastate.

Ook de oude grafheuvel van Martenastate is zeker een bezoekje waard. De grafheuvel is door de eeuwen heen volledig in tact gebleven, iets wat niet vaak voorkomt in Friesland. Op de grafheuvel vindt u het familiegraf van familie Vegelin van Claerbergen. De grafheuvel ligt de oostzijde van het natuurkampeerterrein, omzoomd door verschillende monumentale beuken.

Kom langs!
Martenastate is een landgoed gelegen in het dorp Koarnjum, fraai gesitueerd, op enkele kilometers van Leeuwarden. Martenastate omhelst een landhuis, een park, een natuurkampeerterrein en een grafheuvel. In ieder seizoen valt er veel te zien én te beleven op Martenastate. Komt u ook langs?