Start

Voorjaarsgevoel op Martenastate

Geniet u ook zo van de eerste zonnestralen, het opkomen van de bloembollen, het ontpoppen van de groene wereld in het voorjaar?  Het bestuur van Stichting Martenastate heeft een aantal interessante excursies en activiteiten samengesteld. U wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze arrangementen onder leiding van een gids.
Martenastate met haar karakteristieke lanen en waterpartijen trekt in elk jaargetijde vele bezoekers. Het park staat bekend om de eeuwenoude bomen, de zichtbare cultuurhistorie zoals de state, de eeuwenoude grafheuvel en de gezellige Túnmanswente.  Het park is een van de rijkste vindplaatsen van stinzenflora in Fryslân; deze bloemen bloeien al in het vroege voorjaar.  Er vormt zich dan een tapijt van duizenden bol- en knolgewassen. In totaal worden er op Martenastate  maar liefst 12 verschillenden soorten stinzenplanten aangetroffen. Daslook, aronskelk, bostulp, holwortel, adderwortel, Haarlems klokkenspel. Kom langs, al vroeg in het jaar en geniet van deze mooie bloemenpracht.
Voor deelname aan een of meerdere excursies uit het volgende overzicht is een vroegtijdige aanmelding aan te bevelen. Krijg het voorjaarsgevoel te pakken!     
 
Excursies / activiteiten op Landgoed Martenastate te Koarnjum in 2017
 
Zaterdag 1 april     Wandelexcursie Martenastate: Stinzenflora    10.00 uur - 12.00 uur
Gids: Geert de Vries
Zondag 2 april       Natuurfotografie Martenastate: Stinzenflora   09.30 uur -11.30 uur 
Gids: Betty Kooistra
Zaterdag 8 april   Stinze-Flora-Tour, met Friese paardentram Pakhûs SOLO Stiens /  Martenastate / Dekemastate 11.30 uur – 15.30 uur Geheel verzorgd arrangement, inclusief ontvangst met koffie en lekkers, lunch, hapje en drankje als afsluiter o.l.v. deskundige gidsen op locaties reserveren via www.stinze-stiens.nl/nieuws/agenda 
Goede vrijdag  14 april   Natuurfotografie Martenastate: Stinzenflora  9.30 uur - 11.30 uur Gids: Betty Kooistra
Paasmaandag 17 april    Natuurfotografie Martenastate: Stinzenflora  9.30 uur -11.30 uur
Gids: Betty Kooistra 
Zaterdag 22 april:
10.00 - 12.00 uur Stinzenflora met Geert de Vries -  It Fryske Gea
12.00 - 14.00 uur Fryske Lunch in de Túnmanswente á
€ 10,- per persoon
13.30 uur rondleiding "Martenastate: verleden en toekomst"
13.00 - 14.30 uur "Stinzenflora spotten"
14.00 - 15.00 uur WildplukWandeling

Zaterdag 30 september   Wandelexcursie Martenastate  10.00 uur - 12.00 uur 
Gids: Geert de Vries
Zaterdag  7 oktober   Wandelexcursie Martenastate   10.00 uur - 12.00 uur 
Gids nog niet bekend

Voor deelname aan een wandel- of natuurfotografie-excursie, aanmelden via :  www.itfryskegea.nl/Excursies-activiteiten/    zie Park Martenastate

Zie voor aanvullende informatie : www.martenastate.nl.

Voor informatie over stinzenflora zie ook:  www.stinze-stiens.nl/nieuws/stinzenflora-kalender.

Lente op het Landgoed Martenastate

De eerste sneeuwklokjes laten zich zien, krokussen en narcissen komen op, koolmeesjes laten zich horen; het is lente op Martenastate. Hét seizoen waarin u op Martenastate volop kunt genieten van de ontluikende natuur. Vergeet uw fotocamera niet!
Wandelen over stokoude laantjes en bospaadjes, tussen een haag van fluitenkruid. Of… al heel vroeg in de lente op Martenastate kijken naar een waar tapijt van duizenden bol- en knolgewassen. U kunt op Martenastate wel  12 verschillende soorten stinzenflora aantreffen. Uniek voor Friesland!

Martenastate is een landgoed gelegen in het dorp Koarnjum, fraai gesitueerd, op enkele kilometers van Leeuwarden. Martenastate omhelst een landhuis, een park, een natuurkampeerterrein en een grafheuvel. In ieder seizoen valt er veel te zien én te beleven op Martenastate. Komt u ook langs?
Let op! U kunt vanaf 1 april 2017 ook kamperen op landgoed Martenastate. Interesse? Hier vindt u alle informatie over Natuurcamping Martenastate.

Als u eens een fikse wandeling wilt maken rondom Martenastate, ga dan naar de kopregel Links en download de pdf  "Wandelen rond Martenastate"