Natuurwaarden

Het park op Martenastate wordt omlijst en doorsneden door een aantal karakteristieke lanen, met ten dele zeer oude bomen. U vindt er o.a. eeuwenoude beukenbomen, imposante kastanjebomen, esdoorns en lindes. Het park trekt vogels aan van diverse pluimage. Van kuifmees tot een gekraagde roodstaart. Zomers huisvest er zelfs een heuse kolonie blauwe reigers in de zacht wiegende boomtoppen, kom maar eens kijken!

Overigens, de structuren en waarden die u in het park aantreft kennen hun oorsprong in de 16e eeuw. De geometrisch rechte (linde)lanen en strakke vijverpartijen stammen uit deze periode. In de 19e eeuw doet de romantische landschapsstijl zijn intrede in de tuinkunst. Met name het noordwestelijke gedeelte van het park wordt in die periode aangepast aan de toen heersende smaakopvattingen.

Fascinerende bloemenpracht
Naast de eeuwenoude bomen is het park één van de rijkste vindplaatsen van stinzenplanten in Friesland. Al vroeg in het voorjaar vormt zich op Martenastate een tapijt van duizenden bol- en knolgewassen. In totaal worden er op Martenastate 12 verschillende soorten stinzenflora aangetroffen. Daslook, aronskelk, bostulp, holwortel en adderwortel… u vindt al deze schitterende planten op Martenastate.

Kom langs!
Martenastate is een landgoed gelegen in het dorp Koarnjum, fraai gesitueerd, op enkele kilometers van Leeuwarden. Martenastate omhelst een landhuis, een park, een natuurkampeerterrein en een grafheuvel. In ieder seizoen valt er veel te zien én te beleven op Martenastate. Komt u ook langs?