Menu Sluiten

Natuurwaarden

Het park op Martenastate wordt omlijst en doorsneden door een aantal karakteristieke lanen, met ten dele zeer oude bomen.

U vindt er onder andere eeuwenoude beukenbomen, imposante kastanjebomen, esdoorns en lindes. Het park trekt vogels aan van diverse pluimage: van kuifmees tot de gekraagde roodstaart. In het voorjaar hoort u geregeld de grote bont specht timmeren en ook het ijsvogeltje is af en toe te zien. Kom maar eens kijken!

Overigens, de structuren en waarden die u in het park aantreft, kennen hun oorsprong in de 16e eeuw. De geometrisch rechte (linde)lanen en strakke vijverpartijen stammen uit deze periode. In de 19e eeuw doet de romantische landschapsstijl zijn intrede in de tuinkunst. Met name het noordwestelijke gedeelte van het park wordt in die periode aangepast aan de toen heersende smaakopvattingen.


Fascinerende bloemenpracht

Stinzenplanten bloeien in de periode van februari tot mei.

bloemenpracht1
bloemenpracht2
bloemenpracht3
bloemenpracht4
bloemenpracht5
bloemenpracht6
bloemenpracht9
bloemenpracht8
bloemenpracht7
PlayPause
previous arrow
next arrow

Naast de eeuwenoude bomen is het park één van de rijkste vindplaatsen van stinzenplanten in Nederland. Al vroeg in het voorjaar vormt zich op Martenastate een tapijt van duizenden bol- en knolgewassen. In totaal worden er op Martenastate 14 verschillende soorten stinzenplanten aangetroffen. Daslook, Aronskelk, Bostulp, Holwortel en Adderwortel… u vindt al deze schitterende planten op Martenastate.

Martenastate