Menu Sluiten

Martenastate, Stinzenflora, 9 april 2024, week 10

Het park met zijn diversiteit aan stinzenplanten ziet er momenteel geweldig uit. Al eerder gaf ik aan dat zowel de gele en blauwe anemoon zich hebben uitgebreid, en zeker de gele, dit geldt ook voor de bostulp. Het is altijd maar de vraag of al die sprietjes van bladeren van deze plant leiden tot bloei, maar in het park hebben we niet te klagen over de aanwezigheid van deze tulp. In één woord: gigantisch.

Bostulp
Afgelopen week schreef ik dat de bostulp de enige wilde tulp in Nederland is en voorkomt op voedselrijke kleiige graslanden. Aad (van der Burg), een van de deskundigen die o.a. de excursies verzorgt, tikte me op m’n schouder en gaf aan dat dit niet klopt. De bostulp is niet inheems in Nederland. Het is een echte stinzenplant. De bostulp die wij kennen komt oorspronkelijk uit de buurt van Bologna in Italië. Bij deze de correctie.
We zijn weer wat verder in de tijd en zien de bloei van de wilde hyacint en de gevlekte aronskelk. De daslook laat op zich wachten, net als de adderwortel en het Haarlems klokkenspel, hoewel deze laatste op uitkomen staat. Hekkensluiter zal de Italiaanse aronskelk zijn.
Wilde hyacint
Gevlekte aronskelk

En wat zien we zoal nog meer? In ieder geval veel slakken. Slakken houden zich het grootste deel van hun tijd op onder de grond waar ze de ondergrondse delen van de plant aantasten. De omstandigheden voor slakken zijn momenteel erg gunstig. Slakken houden van vocht, er is genoeg voedsel en het is warm. Daar houden ze van met gevolg dat ze er massaal op uit trekken. Of we er blij mee moeten zijn is vers twee. De foto van de naaktslak op een blaadje van de adderwortel wil ik u in ieder geval niet onthouden.

Naaktslak op blad adderwortel

Wanneer we een kijkje nemen in het bos, dan zien we in de laatste takkenril het zomerklokje. In tegenstelling tot het sneeuwklokje, die al vroeg in het jaar het voorjaar inluidt, doet het zomerklokje dit met zijn klokvormige bloemen voor de zomer. Vandaar de naam.

Zomerklokje

Anneke Kuiper

 

Geplaatst in Stinzenflora
Martenastate