Pffff, wat een weersomslag, van hemdje en bloesje naar het wollen ondergoed, winterjas en regenkleding.
Het Haarlems klokkenspel houdt zijn knoppen nu waarschijnlijk nog even dicht en de adderwortel zal wel denken: eerst wat hogere temperaturen, voordat ik m’n aren laat zien. Bij de peren in de berceau lijkt het dat deze zijn bloesem aan het einde van de week kwijt is. Gelukkig hebben we daar afgelopen periode van kunnen genieten.
Aan de Swarte Singel staan een groot aantal Hollandse linden. In de holtes van deze bomen nestelen kauwtjes met gevolg dat de singel met regelmaat bezaaid is met takjes. Ze broeden graag in elkaars nabijheid en zijn in feite alleseters. Het voedsel wordt vooral op de grond gezocht en kan bestaan uit insecten, wormen, knoppen, bessen en kadavers.
In de zgn. rotonde, parallel aan de paardenwaadplaats (zie het informatiebord), valt op dat de plantengroei van onder andere gele en blauwe anemoon, zo langzamerhand wordt overgenomen door het fluitenkruid. Fluitenkruid is een heel algemeen, witbloeiende, schermbloemige. De bloemen staan namelijk in een schermpje, min of meer in één vlak.
Het is een potentiële woekeraar die vooral bloeit ná de stinzenplanten. Om het woekeren van het fluitenkruid, met gevolg het wegconcurreren van de stinzenplanten tegen te gaan, wordt het fluitenkruid door de vrijwilligers zoveel mogelijk weggehaald. Dit lukt niet altijd, zodat ieder jaar weer opnieuw strijd moet worden geleverd. Het schijnt dat je van de (holle) steel van het fluitenkruid een fluitje kunt maken. Vandaar de naam, fluitenkruid.
Het vergeet-me-nietje zorgt naast het speenkruid, het gevlekt longkruid, de gele en blauwe anemoon, voor een kleurrijk geheel. Het is ook een prachtig plantje, waarvan de bloemetjes bestaan uit 5 blaadjes en een geel kelkje. Het vergeet-mij-nietje staat symbool voor trouw, herinnering en liefde.
Langs de Lindenlaan, op de taluds tussen de sloot en de gracht, zien we het Haarlems klokkenspel. Dit is een van de laatst bloeiende stinzenplanten, met adderwortel en daslook. Het Haarlems klokkenspel vermeerdert zich met knolletjes die aan de voet van de stengel groeien. De plant heeft zich de laatste jaren sterk uitgebreid. Ik vind het een van de meest fascinerende planten.
Hieronder nog een foto van twee bostulpen tussen het Haarlems klokkenspel. Het is jammer dat de bostulp maar zo’n korte periode bloeit, je gunt deze prachtige stinzenplant een bloei van enkele maanden.
Anneke Kuiper