Menu Sluiten

Martenastate, Stinzenflora, 20 februari 2024, week 3

We hebben afgelopen week maar kort mogen genieten van de zon. Zaterdag was een prachtige dag en mede daardoor kwamen er talrijke wandelaars naar het park.
En dan zondag: wat is er veel regen gevallen, het kwam met bakken uit de lucht met gevolg dat op een aantal plaatsen de sneeuwklokjes en krokussen met de voeten in het water staan.

Ondanks de vele regen zijn de onderhoudswerkzaamheden in en buiten het park doorgegaan. Op de natuurcamping, behorende bij het landschapspark, zijn een aantal bomen gekapt. Dit heeft een reden. Wij zijn verplicht de bomen periodiek te laten beoordelen op onder andere boomrot en breukgevoeligheid. Dit om ongewilde schade aan mens en materiaal te voorkomen. Het kappen van bomen heeft ook de nodige gevolgen voor het klimaat. Zoals bekend zijn bomen natuurlijke afvangers van CO2, daarom wordt alleen gekapt als het niet anders kan. De takken van de gesneuvelde bomen zijn versnipperd. Deze snippers worden aangebracht op de paden in het bos. Dit is een terugkerend proces, snippers vergaan in de loop van de jaren. Verder zijn de bordjes met daarop de verschillende plantennamen weer in het park geplaatst, bij
die gedeelten waar de planten opkomen. Ook al zie je nog niets, let maar eens goed op, de kleine blaadjes zijn al waarneembaar. Voorbeeld: gevlekt longkruid en adderwortel.

En dan als laatste: tussen de sneeuwklokjes, schuin tegenover Martenastate, zien we een polletje, ook sneeuwklokjes, alleen deze vallen op qua grootte en kleur. Zoals te zien verschilt de hoed en de steel met de andere sneeuwklokjes in het park. Zie hieronder. De hoed is bleker van kleur en de steel is langer. Is dit een andere soort? We zijn benieuwd of u weet hoe het zit. Uw antwoord kan naar: info@martenastate.nl. Volgende week hoop ik met de oplossing komen.

Anneke Kuiper

Geplaatst in Stinzenflora
Martenastate