Menu Sluiten

Martenastate, Stinzenflora, 12 maart 2024, week 6

Maart roert z’n staart en dat merken we. Van zonnige dagen met een redelijke temperatuur naar ’t vriespunt. Met andere woorden: hou de gebreide broek en handschoenen voorlopig nog paraat.

In het park zien we dat de bloemen zich zo op het oog niets van deze temperatuurwisselingen aantrekken. De holwortel komt tot ontplooiing en van deze plant komen twee kleursoorten voor, purper en wit. Hieronder een foto van de gespotte witte holwortel.
Holwortel
En dan is er de voorjaarshelmbloem, ook wel genaamd ” vogeltje-op-de-kruk “. Wat is dit een prachtig plantje. De naam vogeltje-op-de-kruk dankt dit plantje aan de bloem, die een wegvliegende vogel voorstelt.
De vingerhelmbloem is nauw verwant aan de holwortel en van deze soort te onderscheiden door de handvormig ingesneden schutblaadjes. Zie de foto. Zowel de holwortel als vingerhelmbloem hebben fragiele bloemetjes, die werkelijk oogstrelend zijn.
Voorjaarshelmbloem

En – het was even zoeken – maar daar zijn ze: de eerste knoppen van de bostulp. De blaadjes van de bostulp zien we in vrijwel het hele park, het is alleen de vraag of er ook bloemen verschijnen. Veel niet-bloeiende planten bestaan uit slechts één blad. Afwachten dus. Maar de eerste knoppen zijn gespot en dat is veelbelovend. Ook nieuwsgierig? Kijk dan maar eens langs de rand van de grafheuvel én tegenover de kastanje met de grote hangende tak langs het pad.

 

Bostulp
Bij de grafheuvel bloeit de wilde narcis, een bolgewas. Hoewel dit geen stinzenplant is, is de wilde narcis het vermelden waard. Oorspronkelijk komt de wilde narcis voor in o.a. weilanden en bossen. De wilde narcis valt op door het verschil in kleur van de bloemdekbladeren (bleekgeel) en de bijkroon (felgeel).
De wilde narcis is als plantensoort behoorlijk zeldzaam. In eerste instantie kwam deze plant voor in tuinen en parken van stinzen en states, maar tegenwoordig na kweken en veredelen, in bermen, parken en tuinen van iedereen, die deze plant mooi vindt.
Wilde narcis
In het park bij de berceau laten de eerste wilde sleutelbloemen zich zien. Het is een kleinblijvende tuinplant, een vroegbloeier, die niet meer zo vaak voorkomt in het wild en geel bloeit.
De plant ziet er niet alleen leuk uit, maar wordt in de geneeskunde ook gebruikt tegen onder andere reuma, krampen en hoofdpijn. Hij werkt ook kalmerend en spierontspannend.
Wilde sleutelbloem
Anneke Kuiper
Geplaatst in Stinzenflora
Martenastate