Menu Sluiten

Martenastate, Stinzenflora, 2 april 2024, week 9

Wekelijks wordt er hard gewerkt om het park er pico bello uit te laten zien. Paden worden geschoffeld, bruggetjes en aanwijzingsborden schoongemaakt, kortom: het park is om door een ringetje te halen.

Schoonmaakwerkzaamheden

 

En zeker nu. Er staan diverse excursies op stapel en een aantal fotoworkshops. Ieder jaar zijn dit terugkerende activiteiten. De bloeiende stinzenplanten, zoals knikkende vogelmelk en bostulp, trekken geïnteresseerden aan.

Over het knikkende vogelmelk heb ik het nog niet gehad en dit heeft een reden. Deze plant kwam afgelopen jaar maar op 2 plaatsen voor en wel op een zodanige plek dat – wanneer je ze van dichtbij wilde zien – de omliggende planten werden vertrapt. Nu het knikkende vogelmelk zich aardig heeft uitgebreid is de plant vanaf het pad te zien.
De oorsprong van het knikkende vogelmelk ligt in Zuid- en Oost Europa. Het is een bolgewas met opvallende witte, stervormige bloemen. In Nederland komt de plant vrijwel uitsluitend voor als stinzenplant op landgoederen en buitenplaatsen.

Bostulp vind ik één van de mooiste stinzenplanten. Bostulp is de enige wilde tulp in Nederland en komt voor op voedselrijke kleiige graslanden. Deze tulp heeft 6 bloemdekbladen en 6 meeldraden. De oorsprong van deze tulp is gelijk aan die van knikkende vogelmelk nl. Zuid- en Oost Europa.

Even een zijsprong. Zeg je tulpen, zeg je Nederland. Oorspronkelijk komt de tulp uit Turkije. In de 17e eeuw kon één tulpenbol even duur zijn als een landhuis. De bloem was een statussymbool en men verkocht have en goed om in bollen te investeren. De rage van de bovenklasse werd overgenomen door de middenklasse. Enkele waardevolle bollen werden verkocht voor 1000 gulden; het gemiddelde loon was ongeveer 150 gulden per jaar en de enorme winsten lokten hordes speculanten. Toen de tulpengekte op zijn top was, werden zeer fraaie bollen verhandeld voor 3000 gulden, omgerekend naar nu 615.700 euro. Eenkleurige bloemen waren het goedkoopst. Gestreepte en gevlamde bladeren waren peperduur. Maar zoals het zo vaak gaat bij hebberigheid: de luchtbel spatte in 1637 uiteen. Duizenden raakten geruïneerd omdat ze contracten gesloten hadden voor de koop van bollen die op de vrije markt 10x beneden de contractprijs verkocht werden.

Terug naar de bostulp. Bij de bostulp zien we niet alleen gave exemplaren. Er zijn ook enkele aangevreten, zie hieronder als voorbeeld.

Wie is hieraan schuldig?
Bij een goed aangevreten narcis werd een slak op heterdaad betrapt. Mogelijk is dit bij de aangevreten bostulp ook het geval. Laten we hopen dat deze vraat tot incidenten beperkt blijft.

Anneke Kuiper

Geplaatst in Stinzenflora
Martenastate