Menu Sluiten

Martenastate, Stinzenflora, 23 april 2024, week 12

De adderwortel laat zijn helderroze aren zien. De groei begint met een wortelrozet, dat wil zeggen dat de bladeren vlak bij de grond zitten. Deze plant dankt zijn naam aan zijn slangachtige wortel en aan adderwortel worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, onder andere bij aambeien, diarree en maag- en darmklachten. De bladeren zijn eetbaar en een goede vervanger voor spinazie. De plant kent verschillende volksnamen zoals addertong, longenkruid en in het Fries njirrewoartel.

Adderwortel

De wilde hyacint, ook wel genoemd boshyacint, staat in volle bloei. De naam hyacint hangt samen met de Griekse mythologie. Apollo, een veelzijdige god, onder andere van de zon, het licht, de herders, de waarheid en het recht, had een geliefde Spartaanse halfgod met de naam Hyacinthus. Om te voorkomen dat na de dood van Hyacinthus zijn lichaam volledig naar het dodenrijk verdween, heeft Apollo, als oppergod, uit het bloed van Hyacinthus de plant hyacint geschapen, zodat wij ons Hyacinthus blijven herinneren.

Wilde hyacint

Na dit verhaal van de hyacint kunnen we in het park even bijkomen op het bankje vlakbij het informatiebord over de paardenwaadplaats. Deze wasplaats is eigenlijk alleen maar te zien, wanneer er geen wind staat, met andere woorden, wanneer het water spiegelglad is. De wasplaats bevindt zich ongeveer 60 cm onder de oppervlakte.

Doorkijkje nabij paardenwaadplaats

Op een aantal plaatsen in het park vinden we daslook. Deze staat aan het begin van de bloei en verspreidt een sterke uiengeur. De Latijnse naam is Allium ursinum. Allium komt van het Griekse aglis (knoflook). De soortaanduiding ursinum is afgeleid van Ursus (beer) en betekent van de beren. De naam is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. Daslook werd, behalve met de beer, ook geassocieerd met de das, omdat men dacht dat dit dier zijn kracht aan dit kruid te danken had.

Daslook

Zonder de andere stinzenplanten tekort te doen, wil ik graag wijzen op het nu bloeiende Haarlems klokkenspel. Veel bezoekers weten ons landschapspark te vinden voor deze werkelijk schitterende stinzenplant. Haarlems klokkenspel heeft zich de afgelopen jaren enorm uitgebreid en is op meerdere plaatsen te vinden. Voorheen was dit alleen op de taluds tussen de sloot en de gracht. Kijk ook maar eens onder de lage tak van de kastanje aan de oostkant van de zgn. Lindenlaan én in de rotonde aan de westkant van deze laan.

Haarlems klokkenspel

Anneke Kuiper

Geplaatst in Stinzenflora
Martenastate