Menu Sluiten

Martenastate, Stinzenflora, 26 maart 2024, week 8

‘T was wel weer een tegenvaller afgelopen week; ik had er meer van verwacht nu de temperatuur de goede kant op ging, tenminste zo leek het. Maar goed, de natuur doet wat ‘ie moet doen, en dat zagen we. Met andere woorden: (nog) geen bloeiende bostulp, aronskelken, aren van de adderwortel en wilde hyacint. Maar niet getreurd, wanneer de temperatuur zo blijft als de afgelopen 2 dagen, dan ben ik optimistisch en zien we binnenkort een bloemenpracht van onder andere de bostulp. Deze plant heeft zich, gelijk aan de anemonen en het Haarlems klokkenspel, enorm uitgebreid.

Wat zien we wel? De gele en blauwe anemonen bloeien volop, de bostulp staat op springen en de insecten worden wakker. Zie hier het gevlekte longkruid, waar een hommel zich tegoed doet aan het nectar.

Op de grafheuvel zien we al de gele kleuring van de bostulp, de bloei van de gele anemoon en die van de narcissen.

Narcissen staan symbool voor het voorjaar en er zijn heel veel verschillende soorten, variërend van grote trompetten, enkele, dubbele of meerbloemigen. En dan hebben we het nog niet over de kleur. In het park zie je bijvoorbeeld de wilde narcis die qua kleur en grootte verschilt van de narcis aan de voet van de grafheuvel. En dan hebben we nog een narcis, en dat is de laatste die bloeit, nl. de dichtersnarcis. Deze bloeit normaliter in mei, misschien dit jaar eind april, we zullen het zien. Deze bijzondere narcis staat niet in het park, maar in het zgn. losloopgebied voor honden. Ga maar eens vanaf de Lindenlaan, waar de blaadjes van het Haarlems klokkenspel al volop te zien zijn, naar dit losloopgebied. Even naar links, en in de buurt van het aanduidingsbord zijn de blaadjes van deze bijzondere narcis al te zien. Aan het eind van het stinzenplantenseizoen hoop ik nog een foto te kunnen maken van deze dichtersnarcis.

En dan de berceau: de perenbloesem staat op uitkomen. Als de bloesem bevrucht wordt en er geen vorst meer komt, dan krijgen we misschien weer een goed perenjaar.

Naast de berceau bloeien een aantal sleutelbloempjes. Hieronder een foto van een sleutelbloem die zich graag laat zien en z’n bloemen boven het maaiveld uitsteekt.

Anneke Kuiper

Geplaatst in Stinzenflora
Martenastate