Menu Sluiten

Martenastate, Stinzenflora, 4 maart 2024, week 5

De temperatuur van afgelopen weekend, daar keken we naar uit. Heerlijk!
De hogere temperatuur nodigde uit en dat was te zien aan het aantal bezoekers. Deze konden de bloei van de – voor ons – eerste holwortel zien.
In pakhûs Solo (Stiens) gaf Willem van Riemsdijk een lezing over o.a. het terroir van stinzenplanten (fysieke omgeving van groei: o.a. bodem, gesteente, zonlicht), met gevolg dat geïnteresseerden aansluitend Martenastate en Dekemastate bezochten.

Holwortel
In het park zien we dat de sneeuwklokjes zo langzamerhand op hun retour gaan, dit in tegenstelling tot de bonte krokussen, deze staan er nog vrolijk bij. Het gevlekt longkruid doet goed z’n best de perken te vullen. Zo zie je, het ene verdwijnt en het andere komt op.

Gevlekt longkruid
 
Niet alleen de holwortel laat zich zien, in het bos komen de lenteklokjes op. Het is apart dat deze niet in het park voorkomen, maar juist in het bos. Normaliter zou je denken dat het klokje in het bos een verwildering is van die in het park, maar daar is hier geen sprake van. Het eerste klokje is gefotografeerd, hoewel niet zonder enige moeite, want het waaide nogal. Het lenteklokje heeft een lantaarnvormige, witte bloemkroon. De bloemstengel draagt meestal één bloem, dit in tegenstelling tot het zomerklokje, maar zover zijn we nog niet.

Lenteklokje
 
Nu we toch in het bos zijn, de paden zijn weer voorzien van houtsnippers, afkomstig van de gekapte bomen op de camping. Dit was een hele klus, door de vele regen was een groot gedeelte van de paden niet meer begaanbaar.

Vrijwilligers aan het werk op de wandelpaden
Voor a.s. zaterdag (9 maart) staan er 2 wandelexcursies op het programma en het lijkt erop dat deze goed gevuld zijn. 
Anneke Kuiper

 

Geplaatst in Stinzenflora
Martenastate